Skip to main content

Als je een onderneming hebt kun je tegenwoordig niet zonder een eigen website om je diensten te kunnen presenteren aan klanten. Een eigen website maken is leuk en is tegenwoordig goed zelf te doen met WordPress.

WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS). Dat is niet zo gek, want met dit systeem kan iedereen een prachtige website bouwen zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen. Ook de website waar je dit artikel op leest is gebouwd met WordPress. Het is voor velen het favoriete CMS systeem en dat is niet voor niks. Hieronder 9 redenen om WordPress te gebruiken.

1. WordPress is open source en gratis!

WordPress is een open source systeem wat inhoudt dat de programmeercode vrij beschikbaar is. Verder is het volledig gratis en kan het worden gedownload via hun officiële website. De meeste hosting partijen, zoals Vimexx, bieden een one-click installatie voor WordPress. Voor een kleine meerprijs wordt WordPress zelfs voor je geïnstalleerd.

2. Met WordPress kun je allerlei soorten websites bouwen

WordPress is enorm veelzijdig en biedt je de mogelijkheid om bijna elk soort website te bouwen. Er zijn enorm veel thema’s en plugins beschikbaar. Hierdoor is het mogelijk om een simpele blog, een forum, een bedrijfswebsite en nog veel meer op te draaien.

Ik raad het trouwens aan om voor een betaald WordPress thema te kiezen. Bij Themeforest kun je deze thema’s kopen. Je weet dan namelijk dat er een betrouwbaar team developers achter staat en dat je altijd contact kunt opnemen bij vragen en problemen. Bekijk daarbij goed welke opties elk thema heeft. Als je kennis hebt van CSS kom je uit de voeten met een eenvoudig thema. Heb je weinig technische kennis, dan kun je beter voor een zogenaamd multipurpose thema kiezen.

Lees ook: Waarop letten bij het kiezen van een WordPress thema? 

3. WordPress is SEO vriendelijk

Zoekmachine optimalisatie (SEO) van een website is belangrijk om de vindbaarheid van je website in google te verbeteren. Een betere vindbaarheid door een hoge ranking in Google resulteert in meer klanten en dus meer omzet.

WordPress is van zichzelf al redelijk zoekmachinevriendelijk. Het systeem bevat namelijk een goede standaard codering, heeft een snelle laadsnelheid, wordt continue ge-update, is gebruiksvriendelijk en bevat bovendien diverse plugins die je kunnen helpen met SEO.

Met een SEO advies op maat of door het schrijven van SEO teksten kan ik je helpen om jouw website beter vindbaar te maken.

4. WordPress is gebruiksvriendelijk

WordPress is gebruiksvriendelijk en daarom kan vrijwel iedereen er een website mee bouwen. Dit houdt de kosten van een eigen website dus laag.

Met de handleidingen van WP handleidingen leer je stap voor stap hoe je een WordPress website bouwt.

5. WordPress is gemakkelijk te stijlen naar wens

Met WordPress hoef je geen programmeur te zijn om kleuren, ontwerp en andere kenmerken van een thema aan te passen. Je kunt je creativiteit er volledig op loslaten.

WordPress bevat een gebruiksvriendelijk dashboard die het mogelijk maakt de meeste elementen van je website zelf aan te passen. Mocht je wel iets in de code willen aanpassen, dan bieden de meeste thema’s een ingebouwde custom CSS functionaliteit die het gemakkelijk maakt om de CSS van een thema aan te passen, zonder je template aan te tasten.

7. WordPress heeft een enorm aanbod aan plugins

Een plugin is een stukje software die een functionaliteit of feature toevoegt aan je WordPress website. Er is een enorme hoeveelheid aan plugins beschikbaar, waarvan vele gratis.

Plugins zijn handig want ze helpen je om je website uit te breiden en meer functionaliteiten toe te voegen. Een populaire plugin die onmisbaar is om je website te optimaliseren voor Google, is de Yoast SEO plugin. Deze plugin zou elke WordPress website eigenaar eigenlijk moeten hebben.

Een andere onmisbare plugin is AkiSmet. Deze plugin helpt je om SPAM op je website te blokkeren.

Lees ook: Belangrijke WordPress plugins voor je website.

Voor bijna elke functionaliteit is wel een plugin beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan een plugin voor het maken van een contactformulier of kalender. Of plugins voor het vormgeven van tabellen, voor het bijhouden van statistieken of om pagina’s te dupliceren. Je kunt een WordPress website dus voor van alles uitbreiden.

Let er wel op dat je niet te veel plugins installeert. Plugins maken je website namelijk trager en dit gaat ten koste van je SEO.

7. WordPress biedt vele beveiligingsmogelijkheden

Als je een website hebt wil je natuurlijk dat deze goed beveiligd is tegen hackers. Het beveiligingssysteem van WordPress wordt continue verbeterd en ge-update en is in de basis dus al veilig.

Toch is dit niet voldoende. Jij zult als gebruiker ook maatregelen moeten nemen om te zorgen dat de website veilig blijft. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een moeilijk wachtwoord, door regelmatig updates uit te voeren en alleen recent ge-update plugins toe te voegen. Daarnaast zijn er diverse plugins beschikbaar om de website extra te beveiligen, zoals Wordfence security. Met wat kleine moeite kan een WordPress website dus superveilig gemaakt worden.

8. WordPress heeft een grote actieve gemeenschap

Aangezien WordPress het meest gebruikte platform is, is op elke vraag over het systeem wel een antwoord te vinden. Via handleidingen, WordPress support forums en Facebook groepen kun je alles vinden over de mogelijkheden en functies. Als je een vraag hebt, is er vrijwel altijd iemand te vinden die je van een gratis antwoord kan voorzien.

Daarnaast worden er regelmatig WordPress Meetups georganiseerd in verschillende steden.

9. Met WordPress kun je eenvoudig een webshop bouwen

Dankzij de Woocommerce plugin kun je met WordPress vrij eenvoudig een webwinkel maken. Dit geeft je de mogelijkheid om je eigen producten online te verkopen.

Ook is het dankzij de Woocommerce plugin gemakkelijk om bij een bestaande website een verkoopoptie te maken. Dit is handig als je besluit dat je op je website graag een online programma of ebook wilt verkopen. Een IDEAL plugin maakt de integratie van iDEAL op de website mogelijk.

Wil jij een WordPress website?

Heb jij interesse in het maken van een WordPress website, maar weet je niet goed waar te beginnen? Als je van plan bent om zelf een website te gaan bouwen, dan zijn er diverse WordPress handleidingen te koop die je stap voor stap begeleiden met het maken van een WordPress website.

Wil je liever het bouwen van een website uit laten besteden? Dan kun je contact met mij opnemen. Behalve met SEO werkzaamheden help ik ook graag met het bouwen van een WordPress website! De website kun je daarna zelf zonder technische kennis beheren.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.