Contact Form 7 is één van de meest bekende en gebruikte plugins om contactformulieren aan te maken op je WordPress website. De plugin is gemakkelijk in gebruik, gratis en het uiterlijk past zich aan het thema aan dat geïnstalleerd is op je website.
Het contactformulier op deze website is ook met deze plugin gemaakt.
Waarom een contactformulier?
Het gebruik van een contactformulier heeft verschillende voordelen:
- Mensen kunnen direct vanuit je website contact met je opnemen.
- Je kunt gerichte informatie vragen door het gebruik van verplichte invulvelden.
- Door een contactformulier te koppelen aan een specifieke afdeling of bepaald onderwerp kun je de gegevens direct doorsturen naar de juiste afdeling of ontvanger.
- Je kunt mensen vragen om zich te abonneren op je nieuwsbrief.
Veel mensen kiezen er daarom voor om een contactformulier op hun website te plaatsen. Het gebruik van een contactformulier heeft één groot nadeel; namelijk dat er gemakkelijk spam doorheen verstuurd wordt. Je krijgt daardoor vroeg of laat te maken met van die irritante spam berichten in je inbox.
Gelukkig zijn er manieren om deze spamberichten te voorkomen. Je moet wel even weten hoe dit werkt.
Ik deze blog beschrijf ik 2 methoden die je kunt inzetten om Contact Form 7 te beveiligen tegen spam. Ik ga er in deze blog even vanuit dat je wel al weet hoe je met deze plugin een contactformulier aanmaakt.
Spam uitsluiten met reCAPTCHA v3
Er zijn 2 effectieve manieren om SPAM via Contact Form 7 uit te sluiten. Een daarvan is het gebruik van Google’s reCAPTCHA. De laatste versie, V3, is onzichtbaar. Dit houdt in dat er geen lelijke box met “Ik ben geen robot” onder het formulier verschijnt.
Je stelt reCAPTCHA v3 als volgt in:
- Ga via het WordPress dashboard naar “contact” en klik op “integratie”.
- Klik daarna onder “reCAPTCHA” op “Setup Integration”.
- Je ziet vervolgens een invulveld voor 2 sleutels: “site sleutel” en “geheime sleutel”
- De sleutels dien je aan te maken via https://www.google.com/recaptcha/. Je hebt hier wel een Google Account voor nodig.
- Klik rechtsboven op de knop “Admin Console”
- Klik op het plus teken om de sleutels aan te maken.
- Onder “Labelen” vul je bijvoorbeeld de naam van je website in.
- Kies bij “reCAPTCHA type” voor “reCAPTCHA v3”
- Vul bij “Domeinen” de URL van je website in.
- Accepteer de voorwaarden en klik op “Verzenden”.
- Je website is daarna geregistreerd en je ontvangt 2 sleutels. Deze kun je direct kopiëren.
- Plak de sleutels in het invulveld van Contact Form 7 en klik op “Save changes”.
ReCAPTCHA logo verwijderen
Nadat je je website hebt beveiligd met reCAPTCHA verschijnt er rechts onderaan je website een reCAPTCHA logo:
Vooral op mobiel is dit heel storend en daarom kun je het logo beter weghalen. Je kunt dit eenvoudig doen door in de WordPress customizer bij “Extra CSS” dit stukje code toe te voegen:
.grecaptcha-badge { visibility: hidden; }
Door de vermelding te verwijderen verbreek je echter wel de regels van Google. Om weer te voldoen aan de regels dien je onderaan het contactformulier de volgende zin toe te voegen:
Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.
Je kunt nu gaan genieten van een spamloze inbox!
Akismet anti-spam plugin
Een andere manier om spam te voorkomen is met de plugin Akismet. Je zou deze methode bijvoorbeeld kunnen gebruiken als je geen Google Account hebt en deze ook liever niet aanmaakt.
Akismet wordt automatisch als plugin geleverd zodra je WordPress installeert. Hij moet nog wel geactiveerd worden en daarvoor moet je eerst een API-key aanvragen. Hiervoor heb je een WordPress account nodig. De plugin is (naar keuze) gratis voor een persoonlijke website of blog. Heb je een commerciële website? Dan betaal je 5 euro per maand. Je kunt dan ook gebruik maken van een supportafdeling en je ontvangt geavanceerde statistieken.
Ik schreef al eerder over Akismet in mijn blog: Belangrijke WordPress plugins voor je website. Hierin staat ook beschreven hoe je Akismet instelt.
Akismet en Contact Form 7
Na het activeren en instellen van de plugin worden spamreacties op je blogs en pagina’s eruit gefilterd. Wil je de plugin ook inzetten voor Contact Form 7, dan dien je wat aanpassingen te maken in de instellingen van het contactformulier.
Je dient minimaal een van de volgende Akismet regels toe te voegen aan het gerelateerde invulveld:
- akismet:author_email. Voeg dit toe aan het invulveld voor de naam van de afzender. Voorbeeld: [text* your-name akismet:author]
- akismet:author_email. Voeg dit toe aan het invulveld voor het e-mailadres van de afzender. Voorbeeld: [email* your-email akismet:author_email]
- akismet:author_url. Voeg dit toe aan het invulveld voor de URL van de afzender. [text your-url akismet:author_url]
In onderstaande afbeelding zie je een Akismet regel toegevoegd aan het invulveld van de naam van de afzender.
Je contactformulier is nu beveiligd tegen spam!
Let op: het gebruik van Akismet om spamberichten via het contactformulier te stoppen is minder effectief dan reCAPTCHA. Wil je zeker weten dat 100% van de spamberichten eruit gefilterd worden, dan kun je het beste voor reCAPTCHA kiezen of beide methoden inzetten.
WordPress website ondersteuning
Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Of kun je wel wat hulp gebruiken met je WordPress website? Ik help je graag! Neem contact op en we bespreken wat ik voor jou kan betekenen!