Skip to main content

Een blog of artikel op je website is pas echt af met een mooie header en relevante afbeeldingen waar in de tekst naar verwezen wordt. Een blog met afbeeldingen wordt bovendien beter gelezen dan een artikel of blog zonder foto’s. Mensen zijn namelijk visueel ingesteld. Daarnaast kunnen afbeeldingen voorzien van de juiste alt-tag (beschrijving van de afbeelding) een positieve bijdrage leveren aan de vindbaarheid (SEO) van de blog. Genoeg redenen dus om afbeeldingen aan je blogs toe te voegen!

Als je graag fotografeert, dan heb je misschien genoeg kwalitatief goed beeldmateriaal tot je beschikking en zit je nooit om afbeeldingen verlegen, maar dit geldt niet natuurlijk niet voor iedereen. Dus hoe kom je dan aan foto’s?

Rechtenvrije foto’s

Foto’s zomaar van het internet afhalen is geen optie, aangezien je dan mogelijk te maken krijgt met het intellectuele eigendomsrecht en je een forse boete riskeert. Gelukkig zijn er ook genoeg foto’s op het internet te vinden die je wel gewoon mag gebruiken en wijzigen, dankzij de Creative Commons Zero-licentie (CC0-license). Je moet alleen wel even weten waar je deze foto’s kunt vinden.

In deze blog vind je een lijstje met vijf bekende populaire aanbieders waar je foto’s met een CC0-license kunt vinden.

Pixabay

Pixabay is een populaire Duitse aanbieder van rechtenvrije foto’s waar ik zelf regelmatig foto’s van gebruik. Behalve foto’ vind je hier ook illustraties, vectors en video’s.

Pixabay voor rechtenvrije foto'sBehalve hun eigen foto’s promoten ze hier ook betaalde afbeeldingen van Shutterstock. Shutterstock is een bekende stockfoto website met een flink prijskaartje aan elke foto. De eigen afbeeldingen van Pixabay zijn gelukkig gewoon gratis en het aanbod is groot.

Je kunt er, zonder je te registreren, foto’s downloaden in verschillende resoluties.

Om afbeeldingen in zeer hoge resolutie te downloaden moet je wel een account hebben. Voor je website heb je deze grote bestanden gelukkig niet nodig. Dit is zelfs af te raden omdat grote bestanden je website traag maken.

Lees ook: WordPress website versnellen? Lees deze 8 tips

Unsplash

Unsplash is een andere bekende aanbieder van gratis rechtenvrije foto’s. De site heeft inmiddels een collectie van meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit en elke dag komen er weer nieuwe bruikbare foto’s bij. De afbeeldingen staan onderverdeeld in verschillende categorieën die je via de zoekbalk bovenaan de site kunt vinden

Unsplash websitePexels

Pexels is ook een Duitse aanbieder van rechtenvrije afbeeldingen. De site heeft een grote collectie aan stockfoto’s die gratis en zonder naamsvermelding gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden. Je komt hier ook foto’s tegen die op Pixabay en Unsplash staan, maar de site plaatst ook regelmatig nieuwe foto’s die niet op de andere websites te vinden zijn.

PexelsFreeimages

Op Freeimages vind je, zoals de naam al doet vermoeden, gratis stockfoto’s voor persoonlijk en commercieel gebruik. De site biedt meer dan 300.000 rechtenvrije foto’s die je zonder registratie kunt downloaden. Alle foto’s zijn overzichtelijk onderverdeeld in categorieën.

FreeimagesMorguefile

Morguefile is een goede optie voor diegene die op zoek is naar wat meer alledaagse foto’s. Je vindt hier dan ook foto’s van mindere kwaliteit dan de eerder besproken aanbieders. Omdat de site minder populair is dan bovengenoemde sites, is de kans kleiner dat de foto’s al vaak gebruikt zijn.

Meer websites voor rechtenvrije foto’s

Dit waren slecht enkele websites waar je gratis rechtenvrij beeldmateriaal kunt vinden. Er zijn namelijk nog meer websites te bedenken, zoals Picjumbo, Pikwazard en Rawpixel.

Zelf gebruik ik vooral Pixabay en mijn eigen foto’s, maar als je heel vaak blogt is het zeker de moeite waard om ook eens beeldmateriaal van de andere sites te gebruiken. Dankzij al deze websites is er meer dan genoeg rechtenvrij beeldmateriaal te vinden voor alle artikelen en blogs op je website!

Wil je toch liever andere foto’s van het internet gebruiken? Vraag dan altijd eerst om toestemming aan de eigenaar.

WordPress website nodig?

Heb je nog vragen over het gebruik van beeldmateriaal op je website? Of kun je wel wat hulp gebruiken met het bouwen van een WordPress website? Ik help je graag!

Neem contact op voor vragen of een kennismaking. Ik kan je ook helpen met het schrijven van teksten.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.