De snelheid van een website is één van de factoren die Google gebruikt om pagina’s te beoordelen en te ranken. Dit betekent dat een snelle laadtijd bijdraagt aan de vindbaarheid van je website (lees ook: wat is SEO?). Daarnaast is een lange laadtijd slecht voor de gebruikersvriendelijkheid van je website. De kans is zelfs groot dat bezoekers de website al verlaten als deze niet in een paar seconden geladen is. Als gevolg gaan deze bezoekers naar je concurrent. Niet iets wat je graag wilt!
Kortom, om meer bezoekers, klanten en een betere omzet te draaien moet je zorgen voor een snelle website. Maar hoe kun je nu zorgen dat de laadtijd van je website zo laag mogelijk is? Ik leg je graag uit wat je kunt doen om een WordPress website te versnellen.
WordPress is het meest gebruikte systeem om een website mee te bouwen en ik maak zelf ook al mijn websites met WordPress (Lees ook: 9 redenen om WordPress te gebruiken). Vandaar dat ik het in deze blog specifiek zal hebben over het versnellen van een WordPress website. Maar eerst, hoe meet je eigenlijk de snelheid van je website?
De snelheid van je website meten
Er zijn verschillende tools beschikbaar op het internet die de snelheid van je website kunnen analyseren. Hiervan is Pingdom tools één van de populairste. De tool geeft een score en geeft aan welke punten verbeterd kunnen worden. De Google Page Insights is een andere handige tool die kijkt welke verbeteringen er doorgevoerd moeten worden om de geteste pagina sneller te maken. Buiten de adviezen van deze tools kun je in ieder ook het volgende doen om je WordPress website te versnellen:
Tips om een WordPress website te versnellen
1. Kies voor een betrouwbare en snelle hostingprovider
Kies voor een betrouwbare en snelle hostingpartij. Hosting is misschien wel de meest bepalende factor voor de snelheid van je website. Er zijn honderden hostingbedrijven in Nederland dus kiezen kan lastig zijn. De goedkopere hostingpartijen zijn vaak niet de beste.
Een bekende betrouwbare hostingpartij waar ik graag mee samenwerk is Xel media. Xel media bestaat al sinds 1999 en richt zich vooral op WordPress hosting. Het fijne van deze hostingpartij is dat er pakketen worden aangeboden met ondersteuning bij WordPress gerelateerde vragen. Dit vond ik zelf erg prettig toen ik begon met mijn eerste WordPress website. Je kunt ze echt van alles vragen over WordPress en ze reageren snel. Perfect dus voor de beginnende WordPress gebruiker! Bovendien blijkt uit onafhankelijke tests blijkt dat WordPress bij xel tot wel zes keer sneller is dan normale hosting.
Een andere betrouwbare hostingpartij is Vimexx. Ook dan ben je gegarandeerd van een snelle en veilige webserver. Bovendien biedt Vimexx in het plus en compleet pakket Content Delivery network (CDN) aan. Een CDN draagt ook bij aan een snellere website. Hier zal ik straks meer over vertellen.
2. Kies voor de laatste PHP versie
Zorg ervoor dat je website op de laatste PHP versie draait. Php is is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. De PHP versie waar je website op draait kun je vinden in de Control Panel (DirectAdmin) van je hosting. Of vraag het aan je hostingprovider. Als je website nog draait op PHP5.5 of PHP 5.6, stap dan zo snel mogelijk over op PHP 7.3, dit is de laatste versie. PHP7.3 zorgt voor een verbeterde snelheid, betere foutafhandeling en een verminderd geheugengebruik.
3. Kies voor een lichtgewicht thema
Er zijn enorm veel thema’s voor WordPress beschikbaar. Een betaald thema kun je veilig kopen via Themeforest. Doordat er zoveel thema’s beschikbaar zijn, kan kiezen lastig zijn. Wil je echter rekening houden met SEO en dus zorgen voor een snelle website, dan is het aan te raden voor een lichtgewicht thema te kiezen. Deze thema’s hebben meestal wat minder mogelijkheden, maar zijn wel zoekmachine vriendelijker.
Bovendien kun je met plugins altijd later nog functionaliteiten toevoegen. Maak voor jezelf daarom van tevoren een lijst met zaken die in eerste instantie noodzakelijk zijn voor je website. En probeer daar een geschikt lichtgewicht thema bij te vinden. Bekijk ook hoe vaak het thema al verkocht is en wat de beoordelingen zijn. Ratings kunnen je veel vertellen over de kwaliteit van een thema.
4. Voer regelmatig updates uit
Zorg altijd dat je website draait op de laatste versie van WordPress. Als er een nieuwe versie beschikbaar is ontvang je altijd een melding in het dashboard van WordPress, onder updates. Updaten duurt hooguit een minuut en het zorgt voor een snellere en veiligere website. Altijd doen dus. Hetzelfde geldt voor de plugins en het thema dat je gebruikt. Tijdens de updates kun je meteen bekijken of er geen plugins op de website staan die overbodig zijn geworden. Plugins die je niet gebruikt kun je beter verwijderen. Teveel plugins maken je website namelijk ook traag.
5. Let op dat afbeeldingen niet te groot zijn
Een website ziet er natuurlijk beter uit met mooie foto’s en afbeeldingen dan met alleen maar tekst. Een nadeel van afbeeldingen is echter dat deze veel ruimte innemen op de server. Het kost daarom tijd om ze te laden en te grootte afbeeldingen gaan dus ten koste van de laadtijd. Optimaliseren van afbeeldingen is dus belangrijk voor de snelheid van je website.
Zorg dat je afbeeldingen beneden de 100 kb blijven. Ook is het goed om te comprimeren voor online gebruik. Indien je Photoshop gebruikt kun je dit doen met de ‘opslaan-voor-web’ functie. Probeer zoveel mogelijk voor JPG-afbeeldingen te kiezen. Indien de afbeelding een transparante achtergrond heeft voor PNG.
Er is ook een plugin die je kan helpen afbeeldingen te optimaliseren: WP Smush.it. Toch is het beter om buiten WordPress je foto’s te optimaliseren. Dit scheelt namelijk weer een plugin. Ik gebruik zelf altijd TinyJPG voor het verkleinen van mijn afbeeldingen.
6. Verklein de omvang van JavaScript en CSS bestanden
Javascript en CSS-code bevat vaak veel witruimte die door de ontwikkelaars van websites zijn toegevoegd zodat de code beter leesbaar wordt. Het nadeel van deze witruimte is echter dat de code op deze manier minder snel geladen wordt. Aangezien de witruimte niet nodig is voor de functionaliteit van een website is het beter om de regels bij elkaar te proppen (minimaliseren). Ook kunnen CSS- en/of JavaScript-bestanden van verschillende plugins en het gebruikte thema waar mogelijk beter samengevoegd worden. Een compacte code scheelt flink wat kB’s! Minimaliseren en samenvoegen van de CSS en Java-bestanden gaat niet vanzelf. Gelukkig is er voor WordPress een handige plugin ontwikkeld die je daarbij kan helpen: Autoptimize.
7. Maak gebruik van caching
Caching zorgt voor een snellere toegang tot bestanden omdat ze na een eerste bezoek tijdelijk lokaal worden opgeslagen in de cache (opslagplaats). Bij een volgend bezoek hoeven die bestanden dan niet opnieuw van de server gedownload te worden. Dit zorgt dat er minder tijd nodig is om content op te halen en dus voor een snellere laadtijd. Voor WordPress zijn er een aantal handige caching plugins, waaronder: W3 total cache en WP super cache. Beide zijn gratis en zorgen er voor dat je site sneller wordt. Let op: installeer maar één van de twee plugins. Beiden plugins gebruiken kan juist een averechts effect op de snelheid hebben.
Het kan ook zijn dat je hosting, zeker als deze geoptimaliseerd is voor WordPress, al een goed eigen caching systeem heeft. Xel media bijvoorbeeld gebruikt Varnish cache. De caching systemen van hostingpartijen zijn vaak effectiever dan WordPress plugins. Vraag het na bij je hosting. Als je hosting inderdaad een eigen caching systeem heeft kun je beter voor deze optie gaan. Een plugin toevoegen is in dat geval dan ook niet meer nodig en wordt zelfs afgeraden.
8. Maak bij een internationale website gebruik van een CDN
Ik benoemde al eerder in deze blog dat een CDN bijdraagt aan een snellere website. CDN is een verzameling servers verdeeld over verschillende locaties wereldwijd. Normaal gesproken draait een website op één server, bij CDN draait een website dus op meerdere servers. Als iemand je website bezoekt wordt de content van je site van de dichtstbijzijnde server gehaald. Hoe dichterbij hoe sneller de pagina geladen is. Bovendien is de kans dat de website niet te bereiken is kleiner, omdat de informatie op meerdere servers staat.
Er blijken ook wat nadelen te zitten aan het gebruik van een CDN. Zo is het vrij duur en kan het zijn dat content niet altijd real-time wordt geüpdate. Het gebruik van een CDN is voornamelijk interessant als je een internationale website hebt. Als jouw doelgroep zich enkel in Nederland bevindt kies dan voor een goede webhosting server in Nederland, bijvoorbeeld bij Vimexx of Xel media.
Hulp nodig met jouw WordPress website?
Heb je hulp nodig met met het maken van een WordPress website? Of heb je behoefte aan een SEO Advies op maat voor het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website? Neem dan contact met mij op en we bespreken wat ik voor jou kan betekenen.