Skip to main content

Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen via het internet. Met affiliate marketing promoot je andermans producten via je eigen website, social media en/of emailmarketing. Voor een verkocht product of dienst ontvang je een commissie. Je verkoopt dus eigenlijk producten, zonder dat je zelf een webshop hoeft te managen. 

Het leuke van affiliate marketing is dat je er een passief inkomen mee kunt genereren. Hiervoor is wel de juiste strategie, voldoende inzet en veel geduld nodig.

Ik heb zelf twee affiliate marketing websites in de reisbranche waar ik een leuk zakcentje mee bijverdien. Hiervan heb ik veel geleerd op het gebied van affiliate marketing. In deze blog deel ik daarom tips om succesvol te starten met affiliate marketing. Maar eerst leg ik uit wat affiliate marketing precies is en hoe het werkt.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing houdt in dat je geld verdient door producten van iemand anders te promoten op bijvoorbeeld je eigen website. Via affiliate marketing promoot je een product of dienst door erover te schrijven en klikbare linkjes (promotielinkjes) naar het product te plaatsen van de verkoper (adverteerder). Je helpt de adverteerder dus als het ware aan klanten. In ruil voor jouw inzet, ontvang je commissie als iemand via jouw website het product of de dienst van de adverteerder aanschaft. De hoogte van de commissie verschilt per adverteerder.

Hoe werkt affiliate marketing?

Je kunt natuurlijk zelf een adverteerder benaderen om te vragen of je voor een bepaald bedrag hun product mag promoten, maar het kan makkelijker.

Er zijn namelijk affiliate marketing netwerken waar adverteerders zijn aangesloten waar jij je bij kunt aanmelden. Het handige van deze netwerken is dat zij zorgen voor al het promotiemateriaal (promotielinkjes, banners) en de administratie en techniek die er achter affiliate marketing zit. Er is namelijk software nodig om te kunnen detecteren of iemand een aankoop doet en waar deze aankoop vandaan is gekomen.

Het werkt als volgt: wanneer een websitebezoeker op jouw promotielink (affiliatelink) of banner klikt dan wordt er op de computer van deze bezoeker een cookie weggeschreven. Wanneer de bezoeker het product vervolgens aanschaft (dit hoeft niet meteen, maar kan ook op een later tijdstip), dan zorgt de cookie ervoor dat de affiliatesoftware weet dat deze verkoop via een affiliatelink is ontstaan, via welke publisher dat was en voor welke adverteerder.

Let op: Een adverteerder moet jouw website vaak wel eerst goedkeuren voor je gebruik kunt maken van het adverteermateriaal. Voordat je je bij adverteerders kunt aanmelden, moet je dus wel al een website hebben.

6 tips om te starten met affiliate marketing

  1. Meld je aan bij affiliate marketing netwerken

Als je besluit dat je wilt beginnen met affiliate marketing, is het handig om je alvast aan te melden bij verschillende affiliate marketing netwerken om uit te zoeken bij welke adverteerders jij je straks kun aanmelden. Je weet dan meteen welke producten je straks kunt gaan promoten. Een aantal grote en bekende affiliate partners zijn:

Tradetracker

Tradetracker bestaat al bijna 15 jaar en heeft zich inmiddels bewezen als een betrouwbare affiliate partner. Hun aanbod aan adverteerders is erg groot. Je vindt hier allerlei soorten diensten en producten die je kunt promoten. Het dashboard van Tradetracker is zeer gebruiksvriendelijk en het genereren van unieke affiliate links is hier heel gemakkelijk.

Ik gebruik zelf Tradetracker voor het promoten van verschillende reisaanbieders. De grotere bekende reisaanbieders, zoals TUI, Kras en Sawadee vind je namelijk hier. Behalve reisaanbieders vind je hier ook vele telecomaanbieders, hostingbedrijven, allerlei soorten webshops, verzekeringen en nog veel meer. 

Daisycon

Een andere sterke speler binnen het affiliate marketing in Nederland is Daisycon. Daisycon bestaat al sinds 2000 en heeft inmiddels vele honderden adverteerders met een affiliateprogramma. Ze zijn actief door heel Europa. Ook Daisycon heeft een enorm affiliatenetwerk met meer dan 30.000 actieve websites.

Ik gebruik Daisycon voor het promoten van verschillende producten.

Bol.com

Bol.com heeft zijn eigen affiliatemarketingprogramma. De commissiepercentages verschillen per productcategorie en liggen tussen de zes en acht procent. Je kunt hier vrijwel elk product uit de webshop promoten.

Via de Bol Masterclass videocursus leer je stap voor stap hoe je een winstgevende e-commerce business kunt opzetten via het partnerprogramma van bol.com.

Behalve bol.com, zijn er ook een andere grote websites die hun eigen affiliatemarketing programma hebben, zoals Booking.com en Wehkamp.

  1. Kies een niche

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om allerlei producten te gaan promoten, is het verstandiger om een niche te kiezen. De kans van slagen is dan een stuk groter.

Kies een niche waar nog niet superveel websites over te vinden zijn. Een website over gezond eten of fitnessproducten is natuurlijk leuk, maar dan zul je moeten concurreren met de vele duizenden websites die er al zijn. Probeer dus een niche te kiezen die niet overladen is met concurrerende websites.

Probeer van tevoren uit te zoeken wat je kansen binnen deze niet-verzadigde niche zijn. Als niemand in het product of dienst geïnteresseerd is, gaat het je natuurlijk niet veel opleveren. Om de mate van interesse te achterhalen, kun je een zoekwoordenonderzoek doen. Door een zoekwoordonderzoek ontdek je wat de maandelijkse zoekvolume is naar diensten of prodcuten uit je niche. Uiteindelijk wil je een balans vinden tussen zoekvolume en concurrentie. Zo maak je de meeste kans op pagina’s die ranken, waar goed mee verdiend kan worden.

Een handige tool om meer te weten te komen over zoekwoorden en volumes is SEMRush.

  1. Leer over SEO

Om een succesvolle affiliate marketing website op te zetten, zul je je moeten bezighouden met zoekmachineoptimalisatie (SEO). SEO is de naam voor de activiteiten die ondernomen worden om je website beter te laten scoren in zoekmachines zoals google. Zonder SEO ga je weinig bezoekers op je website krijgen en dus weinig omzet draaien.

Er zijn verschillende aspecten die je sowieso in je SEO strategie wilt opnemen. Namelijk het creëren van content op je website, linkbuilding en zorgen voor een goede gestructureerde website. Meer over SEO lees je in mijn blog: Wat is SEO.

SEO werkzaamheden liever uitbesteden? Dat kan ook. Ik kan je helpen met het beter vindbaar maken van je website, onder andere door middel van een SEO advies of het schrijven van SEO teksten. Neem contact op voor meer informatie.

  1. Zorg voor een professionele website

Een mooie professioneel ogende website converteert natuurlijk beter dan een website die even snel in elkaar is gezet. Zorg er dus voor dat je website er professioneel uitziet en voorzien is van goede call-to-actions.

Zelf maak ik mijn websites altijd met WordPress. WordPress is wereldwijd het populairste content management systeem (CMS). Iedereen kan er een prachtige website mee bouwen zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen. Lees ook mijn blog: 9 redenen om WordPress te gebruiken.

Website liever laten maken? Ik help je graag met het bouwen van een mooie betaalbare website. Ideaal voor startende ondernemers met een beperkt budget!

  1. Volg een cursus over affiliate marketing

Als je wilt beginnen met affiliate marketing komt er veel op je af. Je moet een website maken, teksten gaan schrijven, leren over SEO, een niche bedenken en nog veel meer. Als je hier echt serieus geld mee wil gaan verdienen kan het verstandig zijn om een cursus te volgen over affiliate marketing. Ik heb zelf de cursus Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard gevolgd en daar veel van geleerd. Deze cursus is absoluut betrouwbaar (ik heb hem zelf ook gekocht) en er geldt een 30-dagen-niet-goed-geld-terug-garantie. Het is een leuke zeer informatieve cursus van iemand die zeer succesvol is in de affiliate marketing wereld.

Een andere cursus die ik zelf niet gevolgd heb, maar veel ik veel lovende kritieken over lees is de cursus: Bol Masterclass videocursus. In deze cursus leer je hoe je een winstgevende e-commerce business kunt opzetten via het programma van bol.com.

  1. Heb geduld en zet door

Het grote nadeel van affiliate marketing is dat het vaak lang duurt voordat je er geld mee gaat verdienen. Je moet dus geduld hebben. Als je na drie of vier maanden nog geen eerste sale hebt moet je proberen door te zetten. De sales zullen uiteindelijk komen, mits je je blijft inzetten en de juiste SEO strategie gebruikt. Een goede positie in Google bemachtigen kost nou eenmaal tijd. Het is iets dat je moet opbouwen en dat moet je geduldig door blijven doen.

SEO specialist Utrecht

Heb je nog vragen over affiliate marketing? Of wil je meer informatie over mijn diensten op het gebied van SEO en webdesign? Neem dan contact op en we bespreken wat ik voor jou kan betekenen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.