Skip to main content

Ik las van de week een nieuwsbericht dat een kwart van de Nederlandse websites geen beveiligde verbinding gebruikt, oftewel geen SSL certificaat heeft. Zonder SSL certificaat wordt je website als onveilig gemarkeerd in de browser. Dit komt het aantal bezoekers op je websites vaak niet ten goede. Een SSL certificaat op je site is tegenwoordig dus echt onmisbaar!.

Waar staat SSL voor?

SSL staat voor Security Socket Layer en zorgt dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser (bijv chrome of internet explorer). Deze beveiligde laag zorgt ervoor dat de informatie die je verzendt of ontvangt via de site privé is. De informatie wordt namelijk versleuteld (via encryptie) verzonden en zo onleesbaar gemaakt. Bij een niet veilige site (dus zonder SSL certificaat) loop je het risico dat de gegevens die je achterlaat onderschept worden.

Hoe herken je een beveiligde site?

Je kunt heel gemakkelijk zien of een website SSL veilig is door naar de URL te kijken. Als de URL van een website begint met “http”, dan heeft deze geen SSL certificaat. Bovendien staat er een symbooltje bij: een uitroeptekentje. Als je daarop klikt dan krijg je de volgende tekst:

Tekst bij onveilige verbinding website

Sinds de nieuwe update van Chrome (juli 2018) is er in de adresbalk direct een waarschuwing te zien met ‘niet-veilig’. Begint een site met “https” dan is deze wel veilig. Links van het adres staat in het groen een slotje met de tekst: beveiligd:

https beveiligde verbinding browser

Een SSL certificaat is wettelijk verplicht indien je persoonsgegevens verzameld

Op 25 mei 2018 is de nieuwe AVG wetgeving in werking getreden. De nieuwe AVG wet heeft nogal wat gevolgen gehad voor websites. Zo is sinds de nieuwe regelgeving een SSL certificaat verplicht indien je persoonsgegevens verwerkt. Dit klinkt natuurlijk logisch indien bezoekers op je website betalingsgegevens (zoals creditcard gegevens) achterlaten. Echter, persoonsgegevens verzamel je ook al met een simpel contactformulier of een reactieformulier op blogs. Vandaar dat vrijwel elke website tegenwoordig dus eigenlijk wel verplicht is om een SSL certificaat te hebben.

Een SSL certificaat geeft een vertrouwd gevoel aan websitebezoekers

Wanneer bezoekers een beveiligde “https” website bezoeken zullen ze weten dat het veilig is om de website te gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers op je website blijven en terug blijven komen. Ook kan het net het verschil maken of een bezoeker wel of geen aankoop doet. Een SSL certificaat kan dus bijdragen aan een betere omzet.

SSL zorgt voor een betere vindbaarheid in Google

Een extra reden om een SSL certificaat aan je website toe te voegen is om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website te verbeteren. In 2014 kondigde Google namelijk aan dat ze een HTTPS verbinding gingen meenemen in de ranking van websites. In 2015 werd bovendien ook nog verkondigd dat SSL beveiligde websites voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde sites. Hoewel een SSL certificaat zeker niet de belangrijkste factor is voor een goede ranking (lees ook: Wat is SEO?), is het wel een slimme zet om te zorgen dat je website beveiligd is.

Hoe krijg ik een SSL certificaat?

Sommigen hostingpartijen, zoals Vimexx of Xel bieden gratis SSL-certificaten aan. Dit zijn domein gevalideerde SSL certificaten. Deze certificaten zijn dankzij de goede service van deze hostingbedrijven gemakkelijk aan je website toe te voegen. Voor een webwinkel zijn deze certificaten overigens niet aanbevolen.

In het geval van een webwinkel is een organisatie gevalideerde of bedrijfsgevalideerde SSL certificaat een betere keuze. Bij dit certificaat is behalve het domeinnaam ook het bedrijf geïdentificeerd. Voor klanten is dit een veilige gedachte. Het certificaat is wel een stuk duurder dan de domein gevalideerde variant en de uitgifte duurt een paar werkdagen. Een bekende certificaatautoriteit is Comodo. Hier kun je certificaten kopen die je vervolgens zelf dient te installeren op je webserver.

Hulp nodig met het installeren van een SSL certificaat?

Het installeren van een SSL certificaat is voor elk hostingbedrijf anders. Kijk op de site van je host hoe je dit moet aanpakken. Heb je een WordPress website en kom je er niet uit? Dan kan ik je helpen met het toevoegen van een SSL certificaat. Neem contact met mij op en ik zorg dat je website een beveiligde verbinding krijgt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.