Een WordPress thema is een reeks bestanden die het uiterlijk van jouw website bepalen. Er zijn momenteel duizenden verschillende thema’s beschikbaar. Door het grote aanbod kan het lastig zijn om te kiezen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een thema? En wat zijn nu de populairste thema’s?
Mijn eerste WordPress thema ervaring
Toen ik mijn eerste WordPress website ging maken, wist ik echt totaal niet welke WordPress thema’s goed of slecht zijn. Ik kwam er wel snel achter dat de gratis thema’s erg beperkt zijn en ging daarom op zoek naar een betaald thema bij Themeforest, de grootste online marktplaats voor WordPress thema’s.
Ik heb er destijds eentje uitgezocht die geschikt zou zijn voor het bijhouden van een simpele blog, maar niet gelet op een aantal belangrijke punten die ik later in dit artikel zal bespreken. Het thema bleek veel bugs (fouten in de programmeercode) te bevatten en erg beperkt te zijn in mogelijkheden. Een miskoop dus. Daar heb ik van geleerd.
Door een goed thema te kiezen dat past bij jouw onderneming en wensen bespaar je jezelf een hoop frustratie en onnodige kosten.
In deze blog geef ik je tips voor het kiezen van een WordPress thema en ik bespreek de populairste WordPress thema’s van dit moment.
Waar op letten bij het kiezen van een WordPress thema?
Bij het kiezen van een thema raad ik je aan om op de volgende dingen te letten:
-
Welke functionaliteiten heeft het thema?
Thema’s die beschikbaar zijn verschillen van elkaar in functionaliteiten en mogelijkheden. Zo bestaan er thema’s met hele uitgebreide mogelijkheden waar je geen kennis van programmeren voor nodig hebt, maar er bestaan ook juist hele eenvoudige thema’s waar je zelf nog veel code moet toevoegen.
Welk thema voor jou geschikt is, is afhankelijk van je kennis en de tijd die je wilt besteden aan het maken van een website. Ik bespreek hier 3 soorten thema’s.
Multipurpose thema’s
Multi Purpose thema’s zijn uitgebreide thema’s waarmee je aan de hand van een geïntegreerde contentbuilder allerlei soorten websites kunt maken. Dit soort thema’s zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk en geschikt voor mensen die graag hun creativiteit in een website kwijt willen zonder in de code te duiken.
Het nadeel van deze uitgebreide thema’s is dat ze vaak zo uitgebreid zijn, dat het lang kan duren voordat je alles onder de knie hebt. Daarnaast wordt een groot deel van de functionaliteiten vaak niet gebruikt, waardoor de website onnodig veel code bevat die mogelijk je website vertragen.
Thema voor een bepaalde niche
Als alternatief kun je kiezen voor een thema die betrekking heeft op een bepaalde niche of onderneming. Zo heb je thema’s met een specifiek design voor yogastudio’s, fotografen, beautybloggers, magazines, kappers en nog veel meer.
Met dit soort kant en klare designs kun je snel een professionele website realiseren. Soms hoef je alleen nog maar je eigen logo te plaatsen. Het nadeel van dit soort thema’s is dat je website niet uniek is. Daarnaast moet je een nieuw thema kopen indien je na verloop van tijd besluit dat je een andere look wilt.
Eenvoudige thema’s
Als laatste heb je ook eenvoudige lichtgewicht thema’s die vooral dienen als basis en waar je kennis nodig hebt op het gebied van code zoals HTML of CSS. Dit soort thema’s worden vaak gebruikt door webdesigners die websites op maat maken.
Bedenk dus goed wat voor functionaliteiten jij nodig hebt en hoeveel tijd je wilt besteden aan het maken van je website.
-
Hoe vaak is het thema gekocht en wat zijn de reviews?
Voordat je een thema koopt, is het verstandig om naar de reviews van andere gebruikers te kijken. Op Themeforest vind je bij elk thema beoordelingen (ratings) en commentaar van gebruikers. Daarnaast kun je zien hoe vaak het thema al gekocht is.
Hoe vaker het thema gekocht is, hoe meer je ervan uit kunt gaan dat het thema goed in elkaar zit. Een populair thema is over het algemeen betrouwbaar en vaak prettig in gebruik.
-
Bekijk de demo
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden met het thema, raad ik je aan om altijd de demo te bekijken. Blader door het template heen en bekijk of de stijl je aanspreekt.
-
Wordt het thema regelmatig geüpdatet?
WordPress heeft ongeveer elk jaar een grote update die gevolgen kan hebben voor het thema waar jouw website mee gemaakt is. Zo kwam er laatst de update naar WordPress 5.0., waardoor veel thema’s aangepast moesten worden.
Bekijk daarom altijd wanneer de laatste update van het thema was. Als dit ruim een jaar of zelfs langer geleden is, dan is de kans groot dat het thema niet compatible is met de laatste versie van WordPress. Deze thema’s kun je daarom beter niet kopen. Behalve problemen met compatibiliteit kun je met niet geüpdatete thema’s ook te maken krijgen met veiligheidsissues.
-
Is het thema voorzien van documentatie?
Als je voor het eerst met een thema gaat werken, dan is goede documentatie erg prettig, zeker als je met een Multipurpose thema gaat werken! In de documentatie staat uitgelegd wat elk onderdeel doet en hoe je deze naar wens kunt instellen.
Op Themeforest staat bij elk thema of de documentatie in orde is. Als er “Well Documented” bij staat kun je ervan uitgaan dat de documentatie duidelijk en volledig is. Je kunt ook naar de reviews van gebruikers kijken.
-
Hoe is de ondersteuning?
Check voordat je een thema koopt altijd even wat voor ondersteuning er geboden wordt en voor hoe lang. Ondersteuning houdt meestal in dat je vragen kunt stellen aan de supportafdeling via een ticketsysteem. Daarnaast word je geholpen met het debuggen van problemen als die ontstaan bij het gebruik van het thema.
Veel thema’s bieden alleen de eerste 6 maanden na aanschaf ondersteuning aan. Daarna kun je voor een bepaald bedrag verlenging kopen.
In de reviews kun je vaak lezen hoe gebruikers de ondersteuning ervaren.
5 populaire WordPress thema’s op Themeforest
Zoals je net hebt kunnen lezen, zegt de populariteit van een thema veel over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van een thema. Ik bespreek hieronder 5 populaire bekende thema’s die vaak gekocht worden. De prijzen van deze thema’s liggen rond de 60 euro (excl btw). Bij al deze thema’s heb je geen kennis van programmeren nodig.
Avada
Avada is momenteel het best verkochte thema op ThemeForest. Op het moment van schrijven is dit thema meer dan 525.000 keer verkocht.
Dit uitgebreide multipurpose thema maakt het mogelijk om allerlei soorten websites te bouwen. Je hebt bovendien de keuze uit vele kant-en-klare demo’s die je met een enkele klik kunt importeren. Het thema wordt daarnaast regelmatig geüpdatet en blijft zo goed bij de tijd.
Ik heb dit thema ook gebruikt voor een website en ben erg te spreken over de mogelijkheden en de ondersteuning. Bij een vraag krijg je meestal binnen een dag antwoord.
Wel heeft het thema zoveel mogelijkheden en functionaliteiten, dat het best veel tijd kost voordat je voordat je goed met dit thema kunt werken.
Jupiter
Jupiter is ook een multipurpose thema waar gebruikers razend enthousiast over zijn. Ik heb zelf geen ervaring met dit thema, maar de recensies zijn erg lovend.
Met dit thema creëer je gemakkelijk een website of een webshop en heb je de keuze uit vele mooie templates!
BeTheme
BeTheme is het ideale thema voor iedereen die snel een mooie website live wil hebben. Met ruim 450 verschillende pre-built websites zit er voor iedereen wel een template tussen. Het installeren van een demo is met 1 klik op de knop geklaard.
Enfold
Enfold is een multipurpose thema dat al jaren tot een van de populairste thema’s van Themeforest behoort. Het thema staat bekend als zeer gebruiksvriendelijk. Het design oogt rustig waardoor het thema overzichtelijk blijft. Het thema is mede daardoor zeer geschikt voor beginners.
Salient
Als laatste bespreek ik Salient. Salient is een thema dat ik zelf vaak gebruik voor mijn websites en ik dus persoonlijk kan aanraden. Het thema biedt vele templates die eenvoudig te installeren zijn. De theme options panel is heel uitgebreid, maar toch overzichtelijk waardoor je alles gemakkelijk naar wens kunt aanpassen.
Daarnaast is de ondersteuning die geboden wordt erg goed en krijg je meestal binnen 24 uur antwoord op je vragen. Ik ben fan!
WordPress website Utrecht
Heb je nog vragen over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken met het maken van een WordPress website? Ik help je graag. Neem contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.